čtvrtek 21. srpna 2014

Takže vzdělávací cesta do Washingtonu + Baltimoru?

20. 7. 2014

Fotogalerie
Tož dlouho jsem nenavštívil svůj nově vytvořený blog, což? Ostatní dávají fotky na fb, já teprve píšu příspěvky na blog. Jak jsem avizoval, 3 minivany pro nás skutečně přijely, nicméně po bujaré noci, místo avizovaných 30 lidí došlo k autu jen 24 lidí. Vyrazili jsme směr dobrodružství o trochu později. 15 minut po odjezdu mi došlo, že jsem neviděl TJe nastupovat. Bohužel, Kevinem se pro tento den stal on. Nevadí, nahradil si výlet hned následující den s jinou partou.

Pro ty co netuší, tak hlavním městem USA je Washington D.C. nacházející se v severovýchodní části USA na břehu řeky Potomac. Jako jediné ze všech velkých amerických měst nemá mrakodrapy, protože žádná z okolních staveb nesmí být vyšší než budova amerického (!) Kapitolu. A v něm se schází kdo? Americký kongres!

Capitol

Hlavní město je ukázkově hezké, čisté bez pohozených odpadků na zemi, ale připadal jsem si tam spíš jako na nějaké větší vesnici, než v hlavním městě. Kdo by čekal rušné ulice, cesty ucpané autama, stovky obchodů, kiosků, prostě pulzující metropoli (jakou je NY), tak nic takového, jedna velká vesnice. Mohlo to být i tím, že jsme přijeli v neděli, ale dle nějakých místních i takhle vypadá všední den. Buďte také připraveni, že sehnat zde byť jen levné, rychlé občerstvení může znamenat problém. Ani kolem National Mallu toho zas tak moc nenajdete.

Plán pro jednodenní washingtonský výlet: My si sepsali plán one-by-one co je třeba vidět a Abdul s náma popojížděl ke každé památce, ať stíháme. Ještě před první památkou nám říká Abdul: “If you can make everything until 3 p.m., I can také you then to Baltimore, very beautiful city“. „Ok we will see.

Abdul, the good guy driver. 

Jako první jsme navštívili World War II memorial, věnovaný padlým z II. Sv. války. Zeď svobody byla posetá 4000 zlatými hvězdami (1 symbolizuje 100 padlých Američanů. Hned jsme pofotili 300 fotek a pokračovali dále k Lincolnovu memoriálu. Je situován na západním konci National Mallu. 6 metrový Abe jakoby z oka vypadl tomu reálnému. Když se díváte od Aba ze schodů na protější stranu, vidíte typický filmový snímek Washingtonova memoriálu s obdélníkovým bazénkem před sebou. Ve filmu Forest Gump se tam náš hrdina shledal se svou milou. Washington memorial je 170 m vysoký obelisk a myslím, ze po Capitolu je nejvyšší stavbou ve městě. Pokud máte zájem o vyhlídku z Washingtonova memorialu, zde máte odkaz, jak dostat lístky → http://www.nps.gov/wamo/planyourvisit/index.htm


World War II. memorial

Obelisk aka Washington memorial - Peťan, Domča, Tuan, Marcelka.


Co dále jsme viděli, a doporučuju?

- Pomník z korejské války
- Bílý dům (došli jsme k němu zezadu a zklamáni pidi midi hnusem jsme byli připraveni odejít, když nás pak napadlo ho obejit (obchází se dlouho) no a pak se nám naskytl výhled na tu majestátnost. Abdul jej nenazývá White housem, ale Black housem :D. Nemůžu si pomoct, ale celou dobu jsem měl před očima typický, vybuchující, filmový snímek.)
- Pentagon (ten vidět jediné z vrtulníku, jinak ze země mi přisel jako nějaká věznice)
- National Mall - hodně muzeí a na konci dal majestátnost, Capitol. Z muzeí určítě navštivte Space and Air a American History. Zbytek jsme nestihli, ale to snad doženu den před odletem.

Do Baltimoru jsme vyrazili o půl 4 odpo. Dokážu si představit lépe, že 3 měsíce žiju tam, než v Harrisburgu. Přímořský vzduch mi víc vyhovuje.

Abdul: Hey Tuan, I know 1 street in Baltimore named by you.
Tuan: Really? Where? Is it Doan or Tuan or awesomeness?
Abdul: Wait for it, you will see, you will like it.
Tuan: And now? Is it this street?
Abdul: No, wait. Oh see there, there's your street!
Tuan: Oh yeah, whe.....fuck you. 


 Závěrečné zhodnocení:

Dozvěděl jsem se nové zajímavosti o hlavním městě, rozšířil obzory, ale mám radši akčnější výlety. Navíc jet vlastním autem je o dost lepší z hlediska toho, že si můžete zastavit skoro všude, kde chcete a nejste vázáni na řidiče. Příštý výlet na Niagáry, státní park + okolí vypůjčeným autem! Naše fantastická čtyřka, piva, zkrátka (skoro) bezstarostné mládí :) Čtěte dále v odkaze.


Mini Niagaras v dalším tripu, chcete vědět více?

1 komentář:


  1. Book Mumbai to Goa Cabs Online at cabs2go Car Rentals. Trust cabs2go for the Best mumbai to goa taxi innova Services.

    OdpovědětVymazat