čtvrtek 21. srpna 2014

Car trip - směr dobrodružství

Letchworth State Park + Lake Ontario + Niagara Falls 
Po vzdělávací jízdě ve Wasingtonu a Baltimoru se ve dnech 27. a 28. července uskutečnil akčnější výlet na přírodní krásy států Pensylvánie a New York. Ani jsme se na Niagáry vypravovat zprvu nechtěli, ale myšlenka na vlastní auto a trip (místo práce) nás zaručeně nalákala. Auto jsme objednali v půjčovně Alamo, bohužel přes letiště, což se později ukázalo jako velká chyba, kvůli zbytečným poplatkům. Auto jsme objednali na 3 dny, bo jsme končívali šichty pozdě, tak jediná možnost bylo letiště.

Sestava pro Niagara trip: Tuan, Láďa, Tomáš, Peťan, Marek, Mari, Markéta, Lenka (2 auta)

Po šichtě jsem domluvil Abdula, že měl přijet on nebo jeden z jeho kumpánů pro 7 lidí, že se potřebujem dostat k objednanému autu. Půl hodiny jsme čekali a volali si s Abdulovým známým,  takovým kokotkem, co ani neumí vylézt z auta a zamávat na nás, že právě on pro nás přijel. Instrukce byly „hledejte modrou Toyotu, v ní na vás čeká řidič“. Samozřejmě Toyota modrá nebyla, řidič byl tmavé kůže stále opakující „this is my first day, I don’t know what to do“. Stojíme od našeho kokotka 5 m, telefonujem si, jak se najít a ten dement ani nevyleze z auta, že nás vidí. Největší perla byla, že jeho Toyotka byla max pro 4 lidi včetně řidiče a nás na odvoz čekalo 5. Dalších 15 minut nás nechtěl pustit do auta, ba ani do kufru. Po usilovném hádání sme sa nakonec zmestili dovnitř.   

Vypůjčili jsme na letišti auta, nakoupili ve Walmartu a brzy ráno s obvyklým zpožděním, jsme vyrazili směr dobrodružství.

Naše první zastávka byla Letchworth state park, situován ve státě New York, cca 3-4 hodiny autem od Harrisburgu. VELMI krásný park s kaňonem, vodopády (Upper, Middle, Lower and some other smaller falls), kempy, vyhlídkami a vším možným. Až jsme si z toho sednul na zadek, Amíci tomuto parku říkají „Mini Niagaras Falls“ a nedivím se jim, možná mi Letwchworth přišel i lepší, než velké Niagáry. Potrajdali jsme půl dne, když Tomáše spontánně napadlo „Co kdybychom jeli později odpoledne k Lake Ontariu, když je po cestě?“. Hodně dobrý nápad, jezero je nádherné a je nejvýchodnější jezero ze systému Velkých jezer v Severní Americe.   


Lower Falls

Lower Falls

 K cíli jsme dojeli chvilku po půlnoci. Těšili jsme se na noční, osvětlené Niagáry s ohňostrojem, ale asi jsme je prošvihli. Čekal jsem ovšem, že se Niagáry nachází v nějaké přírodní rezervaci, daleko od civilizace (jako ve filmech z 80. let), ale kam oko dohlédne, tam kasino nebo jiné komerční záležitosti. Přespali jsme v autech na parkovišti poblíž. Ještě doteď mám páteř ohnutou do hokejky, ale to se spraví (snad). 

Takhle vypadalo ráno:
Probuzení v 9, ranní rozcvička, snídaně, káva, deštivé počasí. Niagáry bez deště nejsou Niagáry (bez ironie). Potkali jsme se tam s Abdulem, co tam vezl jiné studenty. Ten kluk ušatý nám dokázal vysmlouvat cenu lístku na loď, která jede přímo k vodopádům (Takže šla vidět i ta lepší, kanadská strana Niagárů, kterou normálně navštívit nemůžeme na J-1 víza, jinak by nás nepustili zpět do USA), za 12 $ (původní cena za dospělého 18 $). Btw za výhodných 40 $ máte v ceně loď, jeskyni, minikino a 2 další věci, ale jen ta loď stojé za to. Skočili jsme na 2 vyhlídky, udělali 646465167 fotek a šli se nechat spláchnout na loď. Ta byla fakt drsná!

Vyhlídka



No na cestě zpět jsme to vzali přes Buffalo a pak jeli zpět do reality.


Závěrečné zhodnocení:
Pokud jste milovníky přírodních krás, turistiky a dobrodružství, určitě doporučuju tuto trasu.


Žádné komentáře:

Okomentovat