neděle 12. října 2014

West Coast Adventures part I.

Z 50 Čechů a 60 Slováků jsme se rozkouskovali na (většinou) 5 členné posádky. Zde vám představuji svou posádku ↓


Zleva:

Tuan - borec

Marcela Maňurová aka Marseelka – Nejvzdělanější a nejstylovější člen týmu. Inženýrka Marcelka má taktéž hodně nacestováno a svými historkami (činy?) bavila celou skupinu. Nejvíc mě bavilo její usínání na jakémkoli místě (vč. kasina :D).

Tomáš Michna aka Mitchna
– Nejstarší a nejzkušenější člen týmu. Pětadvacetiletý Tomáš, profi fotograf, student brněnské Mendelovy univerzity už procestoval leccos a jeho nápady na místa byly vždy přínosné. Nejvíc mě bavilo jeho pozdní vstávání, když chtěl stihnout východ slunce.

Eliška Straková aka Panímáma Elca – Nejpragmatičtější a nejšikovnější člen týmu. Taktéž studentka FFÚ VŠE Eliška dokázala za každé situace zachovat chladnou hlavu a nezabila nás hned na prvním výšlapu. Nejvíc mě bavilo, že dokázala usnout v jakékoli poloze, i v té nejméně reálné.

Honza Andrle aka Pantáta Honzík – Nejustaranější a nejvysportovanější člen týmu. Kdykoli jsme se dostali do blízkosti okraje skály nebo převisu, pro fotografické účely, už nás od nich hnal (:D). Student FFÚ VŠE Honza je dobrák od kosti a na holičkách by vás rozhodně nenechal. Nejvíc mě bavilo, že ho dokázalo pobavit téměř vše.  

Z hlediska finančního je takto vícečlenná posádka výhodná. Náklady za auto + benál + další nečekané výdaje se dobře rozloží. Další dobrá věc je mít auto napsané, na řidiče staršího 25 let. Vyjde to levněji. Za řidiče <21, 25> můžete denně zaplatit poplatek  10-20 $, což je zbytečná zlodějna, tak jsme další řidiče půjčovně ani nehlásili. Nicméně když auto řídí nenahlášený řidič (nedej bože řidič-cizinec mladší 21 let) a něco se stane, je z toho vcelku velký průser.



2. 9. 2014 (23:30)

Po 5,5 h letu z Baltimoru, jsme konečně dorazili do pouštního města hříchu – Las Vegas (dále jen LV). Ani nás nepřekvapilo, že nás hned po příletu vítaly hrací automaty v letištní hale. Černý minivan značky Chrysler jsme si vyzvedli z autopůjčovny Alamo za 1031 $ na 12 dní. Doporučuju si připlatit cca 40 $ za možnost vrátit auto i s minimálním množstvím benálu v nádrži. Pravidlem totiž bývá „plná nádrž při půjčení = plná nádrž při vrácení“.




3. 9. 2014
Z LV máme projitý hlavně Strip a známý nápis „Welcome to the Fabulous Las Vegas“, který najdete kousek za kasinem Mandalay Bay, u vjezdu do města. Do GPS zadejte „5100 LV Boulevard South“ a dovede vás na místo. Pokud chcete zažít to pravé LV, které určitě znáte z filmu Hangover, tak si tam zajeďte o víkendu. Během pracovního týdne se toho tam až tak neděje, ale my si město i přesto dokázali užít…




Mega zásoby na pár dnů výhodně pořídíte v obchodních řetězcích Walmartu. Ceny a sortiment potravin, s cenami jako v jiných hypermarketech, ale s velmi častými slevami na potraviny, oblečení i elektroniku. Nicméně důvod, proč mám Walmart rád je proto, že mu říkám Walmart – veřejná půjčovna. K čemu byste si pronajímali GPS od autopůjčovny (cca 12 $/den), když si ji můžete ve Walmartu koupit a kdykoli vrátit? Takto jsme si koupili 2 GPS, jednu na východě USA, druhou na západě a po skončení cestování vrátili. V obou případech jsme dostali peníze zpět vč. daní (Při každém nákupu v USA platíte navíc státu daň. Taková americká verze DPH, která se připočítává ke konci účtu, nenechte se proto zmást cenami na cenovkách. Daň je v každém státě jiná, např. v Pensylvánii bylo tax kolem 5% a v Kalifornii 9%). Nutno dodat, že ať už si výrobek zakoupíte ve v Harrisburgu nebo Las Vegas vždy jej vyreklamujete v jakékoli americké pobočce Walmart. Jste-li sportovní nadšenec, pořiďte si kolo, jezděte na něm do práce a na konci prázdnin ho vraťte, jako mí kolegové. Akorát tam nechoďte v 10 lidech za jeden den, to už by mohlo být podezřelé.

Bylo 6 ráno, my stále jedeme non stop, beze spánku a naše první zastávka z mnoha se jmenovala Hoover Dam. Tato velká klenutá přehrada leží na řece Colorado, na hranicích států Arizona a Nevada. Je turisty velmi vyhledávaná a díky ní se dá získat značně velké množství energie. Stavba přehrady byla tvrdá dřina. Z LV je to sem 50 km jihovýchodním směrem. Z nového mostu "Hoover Dam Bypass", můžete udělat pěkné přímé fotky přehrady. Chcete znát filmovou zajímavost? Právě Hoover Dam byl použit pro film Transformers, kde americká vláda ukrývala Megatrona. Pecka co?

Další co stojí za návštěvu v této oblasti je Nelson Ghost Town a pro zaplavání si Boulder Beach. Pojem Ghost Town tkví ve vylidněném městě a zejména na americkém západě se jedná především o opuštěná westernová městečka. Můžete tak zhlédnout staré, creepy stodoly nebo saloony. Ještě před cestou ke Grand Canyonu (dále jen GC), jsme si udělali obědovou a chill pauzu u Boulder Beach, která se nachází severněji od N. Ghost Townu, podél jihozápadní části jezera Mead. Skvělé místo ke svlažení v té horké oblasti.

Navečer jsme spěchali ke Grand Canyonu, abychom stihli náš první romantický západ slunce. Asi nemusím vysvětlovat, o co se jedná a jak peckovní údolí, plné známých bizarních skalních útvarů různých barev, tohle je. S trochou štěstí jsme dorazili do jižní části GC, zvané South Rim (Jižní okraj). Najdete zde přes 20 úžasných vyhlídek, kde si můžete pochillovat a užít si romantické výhledy s přáteli/ protějškem (a dělat cool fotky na okrajích všemožných útesů). Ti, kdo by chtěli ušetřit peníze za benál, můžou vyižít zdarma autobusy, které jezdí ke každé vyhlídce na South Rimu. Ale když už má člověk to auto, tak proč ho nevyužívat pořád. Pro více informací se zastavte ve Verkamp’s Visitor Centru, kde dostanete mapy a tipy na túry vedoucí přímo do údolí, cyklo-výlety podél GC nebo rafting v Coloradu.  

Než jsme si pofotili výhledy u Verkampu a než jsme se dostali k top vyhlídce Mather Point, již bylo těsně po západu…nevadí, přespíme tady a přivstaneme si na východ slunce. Spali jsme v autě na parkovišti hned u Mather Point. Jelikož je v USA zakázáno, spát v autě (wtf!?), tak když jej máte, berte jen se zatemněnými skly.  Mrzelo mě, že jsem se nemohl vyspat venku jako v NY, AC a OC, aniž by přeze mě ráno přešly desítky východu-slunce-chtivých turistů. Pokračování příště.

Další užitečné odkazy:
Skupinové výdaje:
Auto na 12 dní:                 1031 $   (vč. povinného, havarijního pojištění, možnosti nechat prázdnou nádrž)
Benál za 12 dní:                  376 $
GPS na 12 dní:                    200 $   (jenom vypůjčené)

Fotogalerie

Žádné komentáře:

Okomentovat